Digitaalisen ja fyysisen maailman yhdistäminen – Fitness Village –konsepti

15.08.2017 16:421 vuosi sitten

Tänään virallisesti julkistetaan täysin uudenlainen kuntoiluun liittyvä virtuaalinen Fitness Village –konsepti.

 

Fitness Village –konsepti oli ensimmäisen kerran esillä viime lokakuussa Nordic Fitness Expossa. Siellä yhtenä ajatuksena oli selvittää aktiivisesti kuntoilevien näkemyksiä pelillistämisen yhdistämisestä kuntoiluun.

 

Perinteisesti ajateltuna pelaaminen ja fyysinen harjoittelu kilpailevat vapaa-ajastamme ja ovat terveydellisestä näkökulmasta toistensa vastakohtia. Pelillistäminen, sensorit ja mobiilipelit tarjoavat kuitenkin työkaluja aktiivisuuden ja terveellisten elämäntapojen lisäämiseen osana kaikenikäisten ihmisten arkea, kertoo Fitness Village –konseptin primus motor Jouni Herranen.

 

 

Fitness Village (FiVi) –tutkimusprojektissa on yhdistetty fyysinen harjoittelu sekä digitaaliset ympäristöt ja pelit uudella, hauskalla tavalla Fitness Village –konseptiksi, joka kannustaa ihmisiä liikkumaan. Konseptin kehitystä tutkimusprojektissa on ollut tukemassa Oulun yliopisto ja VTT, sekä joukko yrityksiä, vetäjänä Fitness Village Oy. Fitness Village – konseptiin kuuluu toisiaan tukevat Fitness Village –mobiilipeli, aktiivisuutta mittaavat sensorit, Fitness Village –kuntokeskus, sekä konseptia tukevat hyvinvoinnin asiantuntijapalvelut ja oheistuotteet. Suomessa julkaistiin Fitness Village The Game mobiilipeli 1. elokuuta. Samaan aikaan avattiin ensimmäinen konseptia toteuttava uusi kuntokeskus: Fitness Village Training Center.

 

Fitness Village –konseptissa käyttäjää palkitaan sekä fyysisestä harjoittelusta, että pelissä saavutettavista tuloksista. Sensorien ja kuntolaitteiden avulla sekä nyt myös uudessa Fitness Village Training Centerissä kuntoilusta saatava hyöty siirtyy mobiilipelin kautta digitaaliseksi valuutaksi, jolla käyttäjä saa rahanarvoisia etuja kuntokeskuksessa sekä muissa yhteistyöyrityksissä, mm. Subwayssä. Samalla Fitness Village –mobiilipeli tempaisee mukaansa aktiivisempaan ja terveellisempään elämään.

 

FiVi projekti on osa Tekesin kansallista HILLA ohjelmaa, jonka tavoitteena on luoda uutta tutkimuspohjaista, kansainvälistä ja skaalautuvaa liiketoimintaa yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyönä. Projektia koordinoi Oulun yliopisto ja vetäjäyrityksenä toimii Fitness Village Oy, joka on vuonna 2013 perustettu pelillistämisen ja hyvinvoinnin yritys. Yrityksen missio on tehdä liikkumisesta ja aktiivisista elämäntavoista hauskaa ja monipuolista pelillistämällä sekä hyödyntämällä uusinta sensoriteknologiaa. Yritys on kehittänyt menetelmän liikunta-aktiivisuuden muuntamiseksi virtuaaliseksi käyttövaluutaksi. Lisäksi mukana ovat Fitness Village Training Center -kuntokeskuksen avaava SN Sport Oy, jonka rooli on toimia kuntosaliharjoittelun asiantuntijana. Yritys kehittää yhteistyössä Fitness Villagen kanssa liikuntaa ja saliharjoittelua pelillistävän palvelun yhdistämällä liikuntasensoreista saatavan aktiivisuustiedon kuntokeskuksella käytettäviksi eduiksi. Mukana on myös oululainen Fingersoft Oy, joka tuo vahvaa pelialan osaamista ja näkemystä projektiin.

 

Oulun yliopisto ja VTT tuovat ohjelmistotuotannon ja palvelusuunnittelun osaamistaan projektiin sekä tukevat yrityksiä Fitness Village -konseptin kehittämisessä ja toteuttamisessa. Tutkimusorganisaatiot ovat toimineet mobiilipelin käyttäjätestauksen toteuttajina, sekä virtuaalivaluutan ja mobiilipelin taustajärjestelmän asiantuntijoina. Fitness Village –konseptin kehityksessä on jatkettu pitkän aikavälin tutkimusta älykkäistä, digitaalisista ympäristöistä, yhdistämällä pelaaminen ja fyysisen kuntoilun innovatiivisella tavalla.