Alan arviointia

Maaliskuu näyttää muuttaneen kuntokeskustoiminnan luonteen koronaviruksen hiipiessä Suomeen. Moni on kysynyt: onko maailmanloppu kulman takana? Ainakin yksi konsultti on jo laittanut kuntokeskusmarkkinan uuteen uskoon – puolet joutuu lopettamaan ja lopuillakin tulee olemaan rankkaa.

Konsulteilla ja erilaisilla konsulenteilla on aina harhainen kuva todellisuudesta. Kukapa onnensa kukkuloilla ja hyvää liiketoimintaa tekevä olisi yhteydessä konsulttiin, joka aina muuttaa hyväksi koettuja toimintatapoja. Koska en ole koskaan konsultoinut yrityksiä, on oma näkemykseni monien mielestä liian optimistinen. Jotain opin jo 1980-luvun alussa, jolloin suoritin tutkinnon liiketalouden puolelta. Olen kyllä toiminut parikymmentä vuotta melko lailla kuntokeskusalan keskiössä, josta vasta viimeiset puoli vuotta työsuhteessa.

Alkuun pienenä kevennyksenä: Joitakin vuosia sitten keskustelin Espoossa kuntokeskusta pitävän kaverin kanssa. Hän esitti hyvän kysymyksen, miten kuntosaliliiketoiminnalla pääsee miljonääriksi. Vastaus on tietysti olla ennen kuntosaliliiketoiminnan aloittamista monimiljonääri.

Kuntosalitila – namupalako?

Monet pitävät kuntokeskuksen tilaa, sijaintia kilpailutekijänä. Omasta näkökulmastani kuntosalitila on kilpailutekijä vain sitä suunniteltaessa, koska sen siirtäminen on periaatteessa mahdotonta. Kun kuntosalin vuokrasopimus on tehty, tila on annettu tosiasia – ei kilpailutekijä kovinkaan usein.

Mietittäessä oman kuntokeskuksen liiketilaa, ensimmäinen kysymys on sen houkuttelevuus ulkopuolisen silmin. Jos tila on erityisen himoittava, on huolimattomasti toimien sen menettäminen erittäin todennäköistä. Tällöin on oikeutettua kysyä: miksi sinä et ole onnistunut liiketilassa, jos se oikeasti on haluttava. 

Erittäin suuri osa kuntokeskuksista sijaitsee liiketiloissa, joiden houkuttelevuus ei ole kovin suuri. Nykyisessä tilanteessa liiketilan omistaja on tyytyväinen kuntosaliin, jos hän saa tilasta enemmän tuloja kuin saisi toiselta toimijalta tai miten paljon se aiheuttaa kuluja. Liiketilan omistajan kanssa on hyvä selvittää molempien osapuolien kipukynnykset.

Nykyisessä tilanteessa useimmiten nykyinen toimija on ainoa, jolle liiketilalla on käyttöä. Korona-aikana kannattaa lähteä keskustelemaan vuokranantajan kanssa väliaikaisesta vuokranalennuksesta tai muutamasta vapaakuukaudesta, joiden vuokra jaetaan vaikkapa loppuvuokra-ajalle.

Ja kannattaa muistaa: Vuokranantaja on kiinteistön hallinnan ammattilainen. Ainakin kuulemani kerrat, kun kiinteistön omistaja on lähtenyt kuntosalin omistajaksi, on lopputulos ollut kaikkea muuta kuin mairittelevia.

Suosittelen aktiivista yhteydenottoa vuokranantajaan, jos tuntuu tukea tarvittavan.

Suurin voimavara

Ryhmäliikuntaa ja personal trainingia tarjoaville kuntokeskuksille suuri kuluerä on henkilöstökulut. Näille yrityksille liikunnallista elämäntapaa positiivisten asiakaskokemuksien kautta sitoutuvuutta asiakaskuntaan tuottava henkilökunta on kaiken a ja o.

Koronatilanteessa on jokaisen kuntokeskustoimijan oma päätös, jatkaako ja millä lailla ryhmäliikuntatunteja ja personal training -tapaamisia. Viime päivinä on kuultu todella useammasta suunnasta positiivista palautetta verkkopalveluista. Huvittavaa huomata, että teknologian kuntokeskuksiin tuo virus ei myyntimiesten puheet.

Jos lopettaa ohjaamisen hallituksen suosituksen ajaksi, on mietittävä, miten toimii henkilökunnan kanssa. Lomauttaminen on tietysti yksi vaihtoehto.

Kun useampia tunteja työtä tekeviä ohjaajia tai valmentajia kuntokeskuksissa ei yleensä ole paljoa, yksi hyvä tapa on käydä heidän kanssaan läpi arjesta selviytymistä.

Ensiksi kannattaa omalta kohdalta laskea, millä summalla selviää omista pakollisista menoista: ruoka, asunto yms. Usein tuo summa on pienempi kuin nettopalkka.

Sama laskelma kannattaa käydä läpi työntekijöiden kanssa. Kun tietää, miten paljon niihin summiin tarvitsee tunteja, tee yhteenveto, mitä sen tasoiset henkilöstömenot tarkoittavat kuntokeskuksen toiminnalle.

Aina kannattaa muistaa, että palveluun perustuvilla kuntokeskuksilla henkilökunta luo palvelukokemuksen. Sen tärveleminen ei välttämättä ole järkevää pitkällä tähtäyksellä.

Kulukuuri

Kulut kuriin on varmasti aina hyvä pohja tehdä kannattavaa liiketoimintaa. Nyt kannattaa käydä omat toiminnot tarkasti läpi ja miettiä, mitkä ovat liiketoiminnallisesti tärkeitä asioita.

Kulukuurissa pitää aina muistaa, että itsensä loputtomiin kuurittava kuolee joskus. Siis kun käy läpi kuluja, nihilismi ei saa vallata mielen sopukoita. Kohtuus kaikessa – xxx.

Luovutanko?

Vaikka kuntosaliliiketoimintaa harjoitettaisiin osakeyhtiömuodossa, ei negatiivinen pääoma välttämättä johda toiminnan lopettamiseen.  Toimittaessa negatiivisella omalla pääomalla on tietyt riskit. Joskus hallitus joutuu vastuuseen mahdollisista kolmansille osapuolille tuotetuista vahingoista.

Jos kuntokeskustoimijalla on liiketoiminnan ulkopuolista omaisuutta paljolti, suosittelen konsultointia asiantuntevan asianajajan kanssa. Asianajajan kanssa kannattaa miettiä tarkkaan, miten suuren osan liiketoiminnan ulkopuolisesta omaisuudesta on valmis laittamaan peliin ja mahdollisesti menettämään.

Jos koko oma omaisuus on kiinni kuntokeskuksessa, silloin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tsempata loppuun saakka. Useimmiten aika tekee tehtävänsä. Viimeistään ensi syksynä kuntoilijat palaavat kuntoilemaan. Hyvä arvio on, että vielä aktiivisemmin kuin aikaisemmin – korona korostaa hyvän kunnon merkitystä! Siitä kannattaa ottaa kaikki irti heti kuin vain mahdollista.

Jos päätät tsempata jatkoon, on hyvä muistaa, että on asioita, joille ei voi mitään ja asioita, joille voi. Unohda asiat, joille et voi mitään!

Luovuttaminen sopii vain rikkaille, muiden on tsempattava!

Apua?

Monilla kuntokeskustoimijoilla on mentoreita tai henkilöitä, joiden kanssa voi puhua asioista luottamuksella. On myös kuntokeskusyrittäjiä, jotka ovat perustaneet ryhmiä, jotka soittelevat ja tapaavat toisiaan liiketoimintaa kehittävien kysymysten parissa. Nämä ovat erinomaisia tapoja saada sparria omaan toimintaan.

Luvattoman harva kuntokeskus kuuluu SKYhyn, jonka kautta olisivat Suomen Yrittäjien palvelut käytettävissä. Sieltäkin saanee hyvää sparria.

Jos mietit itsellesi sparraajaa, voit olla myös yhteydessä minuun. Trainer4You- ja Fitra-yhteisöistä voi löytyä sinulle sopiva sparraaja.